Profiteer van de MKB winstvrijstelling: wat houdt het in?

Profiteer van de MKB winstvrijstelling: wat houdt het in?

Als ondernemer kun je profiteren van verschillende fiscale voordelen. Eén van deze voordelen is de MKB winstvrijstelling. Maar wat houdt dit precies in en hoe kun je er als MKB’er van profiteren? In dit artikel geven we je meer informatie over de MKB winstvrijstelling en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat is de MKB winstvrijstelling?

De MKB winstvrijstelling is een fiscale regeling die van toepassing is op ondernemers die winst maken. Het is een aftrekpost op de winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De winstvrijstelling geldt voor ondernemers die gebruik maken van de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. De vrijstelling is een vast percentage van de winst en bedraagt momenteel 14% van de winst na aftrek van de ondernemersaftrek.

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling?

De MKB winstvrijstelling werkt als volgt: je berekent eerst de winst van je onderneming. Vervolgens trek je de ondernemersaftrek af van de winst. Dit is bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek. De winst na aftrek van de ondernemersaftrek wordt verminderd met de MKB winstvrijstelling van 14%. Het bedrag dat overblijft is het belastbaar inkomen waarover je belasting moet betalen.

Leestip: Wat is MKB Winstvrijstelling? Uitleg Tips – Handigboekhouden.nl

Voor wie geldt de MKB winstvrijstelling?

De MKB winstvrijstelling geldt voor ondernemers die gebruik maken van de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting. Het gaat hierbij om ondernemers die een eenmanszaak, VOF, maatschap of BV hebben en die aan de criteria van het MKB voldoen. Voor de inkomstenbelasting geldt dat de onderneming een winst maakt van maximaal €245.000 en voor de vennootschapsbelasting geldt dat de jaarwinst niet hoger mag zijn dan €200.000.

Voordelen van de MKB winstvrijstelling

Het grootste voordeel van de MKB winstvrijstelling is dat je minder belasting hoeft te betalen. Hierdoor kun je als MKB’er meer winst behouden en dit bijvoorbeeld investeren in je bedrijf. Daarnaast is de regeling makkelijk toe te passen en kun je het als ondernemer zelf berekenen. Het is wel belangrijk om de regeling goed toe te passen, zodat je niet teveel of te weinig belasting betaalt.

Conclusie

Als MKB’er kun je profiteren van de MKB winstvrijstelling. Door de aftrekpost op de winst hoef je minder belasting te betalen en kun je meer winst behouden. Het is belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor de regeling en hoe je deze moet toepassen. Raadpleeg bij twijfel altijd een belastingadviseur of accountant om er zeker van te zijn dat je de regeling op de juiste manier toepast.

Het is verstandig om de MKB winstvrijstelling mee te nemen in je fiscale planning en te kijken hoe je hier als MKB’er het meeste voordeel uit kunt halen. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar je bedrijfsstructuur of de timing van bepaalde uitgaven en investeringen. Een goede fiscale planning kan je als ondernemer helpen om meer grip te krijgen op je financiële situatie en om het meeste uit je bedrijf te halen.

Al met al kan de MKB winstvrijstelling een waardevolle regeling zijn voor MKB’ers die winst maken. Door minder belasting te hoeven betalen kun je meer winst behouden en dit bijvoorbeeld investeren in je bedrijf. Zorg er wel voor dat je de regeling goed toepast en raadpleeg bij twijfel altijd een belastingadviseur of accountant.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *